A.L. Snijders & Tommy Wieringa - Uitverkocht
Over het schrijven van columns en ZKV’s, Zeer Korte Verhalen
Bestsellerauteur Tommy Wieringa leerde de man van het Zeer Korte Verhaal, A.L. Snijders, kennen op de middelbare school. Wieringa’s docent was bevriend met Snijders en reed tachtig kilometer om Het Parool, waar Snijders’ eerste stukken in verschenen, te kopen. Later werden deze eerste gepubliceerde teksten gebundeld en schreef Wieringa het voorwoord voor ‘de meester van het éénharig penseel’: ‘(...) Het zeer korte verhaal is de kruimeldief van de literatuur, het zuigt in hoekjes waar de roman niet kan komen (...).’
A.L. Snijders
“Ik wil leven zonder ambitie en zonder gezeik over van alles.” Het is schrijver A.L. Snijders gegeven om met weinig woorden veel te zeggen. De geboren Amsterdammer woont en schrijft inmiddels al jaren in de Achterhoek. Schrijven is ijsberen en dat doet de inmiddels 82-jarige Snijders daar rondom zijn huis – hij heeft geen zitvlees en van de nood een deugd gemaakt. Hij debuteerde als gevorderde vijftiger en creëerde zijn eigen literaire genre: het ZKV (Zeer Korte Verhaal): bespiegelin¬gen over stad en land, leven en dood, dieren en mensen, machines en gereedschappen. Snijders: “Ik hou enorm van dingen die fout lopen, die onverwacht zijn. Mensen worden opgevoed om alle rommeligheid te verwijderen. Ze willen efficiënt zijn, maar houden er toch het meest van als je ze uit hun keurslijf sleurt.” Op 72-jarige leeftijd kreeg hij voor zijn oeuvre de Constantijn Huygensprijs en zo belandde hij in een illuster rijtje met zijn held Willem Elsschot. Nog altijd schrijft hij columns voor de VPRO Gids en diverse kranten, en leest elke zondagochtend een nieuw Zeer Kort Verhaal voor op Radio 4.
Luister hier! Iedere zondagochtend leest Snijders op Radio 4 zijn nieuwe ZKV voor.
En hier: zijn columns voor de VPRO.
Liever lezen? Lees hier het NRC-interview van Fokke Obbema met Snijders over zijn liefde voor het onbenullige. En hier nog een ander mooi interview in NRC.
Tommy Wieringa
Tommy Wieringa komt uit Twente, woonde in zijn jeugd een tijd lang op de Antillen en is nu neergestreken in Noord-Holland. Hij is een van de meest toonaangevende Nederlandse schrijvers van dit moment en zijn werk wordt wereldwijd vertaald. Hij schreef onder andere de romans Alles over Tristan (Halewijnprijs, 2002) en Joe Speedboot (vele nominaties voor literaire onderscheidingen en de F. Bordewijkprijs, 2006), het boek waarmee hij doorbrak naar een groot lezerspubliek. In mei 2009 verscheen Caesarion, dat op de shortlist kwam van de prestigieuze International IMPAC Dublin Literary Award 2013. Zijn meest recente boek, Totdat het voorbij is, een keuze van de mooiste verhalen over zijn kinderen, kwam eind 2019 uit. Zijn essays en beschouwingen verschenen in de Volkskrant en NRC Handelsblad. Verder had Wieringa een vaste column in De Pers en in Hollands Diep.
“De enigen die er de afgelopen jaren in zijn geslaagd de heilige graal van een totale roman te bereiken, zijn W.G. Sebald met ‘Austerlitz’, J.M. Coetzee met ‘In ongenade’ en Philip Roth met ‘Alleman’. Aan die lijst zouden we de naam van Tommy Wieringa kunnen toevoegen”’ – Franse krant Le Figaro over Caesarion.
De avond zal gepresenteerd worden door schrijver en beeldend kunstenaar Bas Kwakman. Tussen 2003 en 2019 was hij directeur van Poetry International Rotterdam. Hij publiceert regelmatig in Nederlandse en internationale uitgaven over beeldende kunst en poëzie.
Datum: dinsdag 25 februari
Aanvang: 20.15 uur
Toegang: €15 (incl. drankje)
Locatie: watertoren van Villa Augustus, Oranjelaan 7, 3311 DH Dordrecht
Neem uw kaartje geprint mee of als download op uw smartphone.
Dit is de derde van vier ontmoetingen in 2020. Wilt u op de hoogte worden gehouden van de culturele activiteiten van Villa Augustus? U kunt zich hier inschrijven voor onze nieuwsbrief.