Het programma van Villa Augustus
Het programma van Villa Augustus
  • Henk Oosterling Henk Oosterling
  • Ernest van der Kwast Ernest van der Kwast

Ontmoet filosoof Henk Oosterling

Woorden als daden

Op dinsdagavond 21 februari 2017 gaat presentator Ernest van der Kwast in gesprek met de Rotterdamse filosoof Henk Oosterling. Een inspirerende avond over zijn interesse in mensen, in wie van waar vandaan dan ook, en over de positieve kracht van een denken dat zich verjongt, dat verandert en dat handelt. Een avond over de verschillende cultuur-educatieve projecten die hij in Rotterdam initieerde, én over de grote verschillen maar ook opvallende overeenkomsten tussen boeddhistisch en westers denken.

“Interesse opent onze geest en maakt van gespletenheid ruimhartigheid.” Dat is de basis van alle projecten die Henk Oosterling de afgelopen 45 jaar heeft bedacht en gerund. Interesse in ontheemde gastarbeiders, in bijdehante studenten, interesse in egomane kunstenaars of verstokte autochtonen, interesse in besluiteloze bestuurders en gefnuikte beleidsmakers. Maar voor alles: interesse in mensen, in wie van waar vandaan dan ook. 

Hij gelooft onvoorwaardelijk in de positieve kracht van een denken dat zich verjongt, dat verandert en dat handelt, in de dubbele betekenis van het woord. Echt Rotterdams, maar wel voorbij iedere tegenstelling. Dus niet: geen woorden maar daden, maar: woorden als daden. 

Achtergrond
Oosterling is universitair hoofddocent filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar hij de jeugd al 31 jaar verontrust met oneigentijdse gedachten. Daarnaast heeft hij zich ook verdienstelijk gemaakt met cultuur-educatieve projecten zoals Rotterdam Vakmanstad. Hiervoor kreeg hij de Laurenspenning (2008) en de Lof der Zotheid speld (2016). Voor zijn hele oeuvre ontving hij de Van Praag Prijs (2013) en van de Tibetaanse Shambhala boeddhisten de Enlightened Society Award (2015).

Boeddhistisch & westers denken
Als filosoof, Japan-kenner en voormalig Nederlands kendo-kampioen raakte Oosterling gefascineerd door het Japanse denken en doen. Hij zette het af tegen de westerse traditie, wat resulteerde in het boek Waar geen wil is, is een weg (2016): een fascinerende interculturele verkenning waarin niet alleen grote verschillen, maar ook opvallende overeenkomsten tussen boeddhistisch en westers denken naar voren komen.

"Die titel kan op veel manieren worden uitgelegd,” verklaarde Oosterling onlangs in een interview in Trouw“De simpelste en meest urgente interpretatie is inderdaad dat wij westerse consumenten minder moeten willen. We moeten onze verlangens en behoeften drastisch indammen. De weg die we tot nu toe hebben bewandeld loopt dood. Letterlijk. Ons ecosysteem kan onze leefwijze niet aan.”

Die titel betekent dus ook dat we toe zijn aan een andere levenshouding, vertelt hij: “We moeten openstaan voor de wereld. Niet direct een bedreiging zien in alles wat we niet kennen; niet alles indelen in opposities. In mijn boek vergelijk ik dit met de houding die je in 'kendo', de Japanse zwaardkunst, nodig hebt: 'shoshin', het bewustzijn van een beginner. We moeten ons in de wereld begeven vanuit een nieuwsgierige en geïnteresseerde houding, niet gehinderd door allerlei verwachtingen en ingebeelde angsten. En dus ook niet door misplaatste wensen en opgedrongen verlangens."

De avond zal gepresenteerd worden door Ernest van der Kwast. Naast schrijver en presentator is hij columnist, en schrijft hij essays en interviews.

Datum: dinsdag 21 februari
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: € 10,- (inclusief een drankje)
Adres: Oranjelaan 7, 3311 DH Dordrecht
Reserveren: 078 639 31 11 (gereserveerde kaarten graag afhalen bij de hotelreceptie in de Watertoren)

Overige Ontmoetingen in Augustus 2017

  • Op dinsdag 14 maart praten journalist Wouter Klootwijk & garnalenvisser Henk Buitjes over garnalen en schar.
  • Op dinsdag 11 april bevraagt Bas Kwakman schrijver-dichter Toon Tellegen en gitarist en componist Corrie van Binsbergen over hun bijzondere samenwerking.

Klik hier voor het complete programmaoverzicht.