Ontmoet Damiaan Denys & Griet Op de Beeck
Over 'Geluk'
Damiaan Denys
‘Maar angst is juist het deurtje dat ons de vrijheid toont.'
Damiaan Denys is afdelingshoofd psychiatrie van het AMC en hoogleraar psychiatrie aan de UvA. Hij promoveerde in 2004 op dwangstoornissen, zijn specialisme. In de psychiatrie zoekt hij de grens op met de neurologie en is vooral befaamd om zijn experimenten met diepe hersenstimulatie bij dwangstoornis, depressie en verslaving.
Als psychiater is hij gespecialiseerd in het bestrijden van overdreven angstgevoelens, als filosoof weet hij ook dat angst hoort bij het bestaan. En Nederland is een bang land, constateert de in Nederland wonende Vlaming in een interview in Vrij Nederland naar aanleiding van de aanslagen in Parijs.
Psychiatrisch theater
Denys maakt ook ‘psychiatrisch theater’. Daarin toont hij zijn worsteling om als wetenschapper altijd te moeten doen alsof hij de waarheid in pacht heeft. Het theater haalt hem uit zijn comfort zone waarin hij als wetenschapper werkt.
Zo sprak hij tijdens TEDxAmsterdam in november 2015 over de relatie tussen angst en vrijheid. De filosoof - en zeer vermakelijk spreker - kreeg een staande ovatie voor zijn verhaal over wensballonnen en hoe onze maatschappij georganiseerd is rondom angst.
Ook was hij in 2015 een van VPRO’s Zomergasten. Vijf hoogtepunten uit deze uitzending zijn hier terug te kijken.
Griet Op de Beeck
Griet Op de Beeck was tien jaar lang dramaturg in het theater. Daarna ging ze schrijven voor HUMO en De Morgen. Tegenwoordig wijdt ze zich volledig aan het schrijven. Ze debuteerde in 2013 met Vele hemels boven de zevende, een roman over vijf verschillende mensen die stuntelend overeind proberen te blijven in dit lastige maar prachtige leven.
In 2014 publiceerde zij de roman Kom hier dat ik u kus, over Mona, als kind, als 24- en als 35-jarige. Een verhaal over waarom we worden wie we zijn, geschreven met humor, scherpte en veel schaamteloze eerlijkheid. Over kapotte mensen en hoe zij ongewild anderen ook kapotmaken. Over waar verantwoordelijkheid eindigt en schuld begint. Over geheimen en eenzaamheid. Over ziekte en zwijgen. Over de gevaren van sterk zijn. Over vergeten en niet kunnen vergeten. Over jezelf durven redden. En natuurlijk ook nog over de liefde. Omdat dat alles is wat we hebben, of toch bijna.
Het boek werd binnen een week een bestseller, het won de Hebban Awards 2015 en was onlangs genomineerd voor de NS Publieksprijs 2015. Op 19 februari verscheen haar nieuwe boek Gij nu.
Over Kom hier dat ik u kus
- ‘Kom hier dat ik u kus is als een film waar je samen uit komt, je bent nog een poosje sprakeloos, je wilt de film vooral niet gaan verpesten door er allerlei meningen op los te laten, je kijkt elkaar alleen maar even aan, je knijpt in elkaars hand. “Goed hè?” zeg je.' – Herman Koch
- ‘Griet Op de Beeck schrijft boeken die een effect op je organen beogen: longen slaan een beurt over, maag in de knoop, hart springt op. Haar personages zijn geloofwaardig dichtbij.’ – De Standaard
De avond zal worden geleid door journalist en presentator Hanneke Groenteman.
Datum: dinsdag 22 maart
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: € 10,- (inclusief een drankje)
Adres: Oranjelaan 7, 3311 DH Dordrecht
Reserveren: 078 639 31 11 (gereserveerde kaarten graag afhalen bij de hotelreceptie in de watertoren)
Laatste Ontmoeting van deze Winter in Augustus
- Op dinsdag 12 april: Mirakel, één lange gitaarimpro met tekst door Corrie van Binsbergen & Josse De Pauw
Klik hier voor het complete programmaoverzicht.