Tentoonstelling Martin Jarrie 3 en 4 oktober 2015
In ons restaurant hangen twee werken van de Franse kunstenaar Martin Jarrie. Zie ze hangen: op de groene blokkenmuur een tuinman in zijn tuin, en een rood-wit geruit kopje bij de uitgang naar de markt. In de markt verkopen we door Jarrie geïllustreerde boeken. Ook was hij Queen of the Secret Garden (artist in residence) in onze Giardino Segreto.
Martin Jarrie
Schilder en illustrator Martin Jarrie woont en werkt sinds 1981 in Parijs. Als kind ─ toen hij nog Jean-Pierre Moreau heette ─ groeit Jarrie op in de vallei van de Sèvre, waar hij vanuit de tuin de boerderij van St. Martin ziet liggen en aan de overkant van de rivier de boerderij La Jarrie. Het landschap van zijn jeugd zal, zo blijkt later, van grote invloed zijn op zijn werk.
Wonderbaarlijke werelden
In Angers gaat Jarrie naar de kunstacademie en wordt uiteindelijk illustrator. Hij tekent wonderbaarlijke werelden en illustreert voor tijdschriften en kranten, uitgeverijen en reclame-uitingen in Frankrijk en de Verenigde Staten (sinds 1996).
In de Franse pers kent u zijn werk misschien uit Télérama, Le Monde, Libération of Le Nouvel Observateur. In Amerika is het te zien in onder andere The New Yorker en het magazine Bloomberg.
Opdrachten
Met zijn illustraties wint Jarrie talrijke prijzen van Communication Arts en van de Society of Illustrators. Ook werkt hij voor de BNP, La Poste, Cetelem, Scholtès, Heidsieck en regio Ile de France en ontwerpt hij vele affiches, zoals sinds 2001 voor Environmental Film Festival en voor het Festival van de Korte Film in Clermont-Ferrand (2009). Het affiche voor de film Portret van een tuin, een film van Rosie Stapel over de eeuwenoude moestuin van landgoed Dordwijk, is ook van zijn hand.
- Zijn passie voor woordenboeken en catalogi verbeeldt Jarrie in l’Alphabet Fabuleux (winnaar van de mooiste Franse boeken 2007).
- Daarvoor verscheen in 2004 dankzij (en met) Alain Serres, het kookboek Une cuisine grande comme un jardin, geïnspireerd op zijn schilderijen van groenten en fruit. (Beide boeken zijn te koop bij Villa Augustus.)
- In 1997 ontvangt Jarrie de Grote Prijs op de Internationale Biënnale voor Illustraties in Bratislava voor zijn twee prentenboeken Le Colosse Machinal en Toc, toc, monsieur Cric-Crac!
- Hyacinthe et Rose (tekst van François Morel) krijgt in 2011 een speciale vermelding op de Internationale Kinderboekenbeurs in Bologna.
- Zijn laatste boek, Rêveur de cartes, krijgt in 2013 ook een speciale vermelding op de Internationale Kinderboekenbeurs in Bologna.
- Sinds 2007 zijn schilderijen van Jarrie te zien in het Musée de la Chasse et de la Nature aan de Rue des Archives in Parijs.
- Zijn werk was te zien in Japan en in Portugal waar in 2005 een imposante tentoonstelling aan hem werd gewijd.
- Le Musée de l’illustration in Moulins organiseerde van mei tot november 2007 een retrospectief van zijn werk.
- Zijn schilderijen worden regelmatig tentoongesteld in Galerie Jeanne Robillard en in Arsenic Galerie te Parijs.
- In 2012 eert het Museu da Electricidade in Lissabon Jarrie door een belangrijk retrospectief aan hem te wijden.
- Martin Jarrie exposeert regelmatig in binnen- en buitenland.
- En nu dus in Nederland bij Villa Augustus!
Opening: zaterdag 26 september 2015 – De kunstenaar is ook aanwezig!
Aanvang: 12.00 uur
Locatie: Galerie Herfst, Villa Augustus (kamer 24)
Verder is het werk van Jarrie te zien op
Zondag 27 september
Zaterdag 3 & zondag 4 oktober
Zaterdag 10 & zondag 11 oktober
Openingstijden
Dorine de Vos ontvangt u van 12 – 17 uur.
De inventieve inventarisatie van de planeet Jarrie
“In het begin, was er een landschap: de Sèvre vallei. Vanuit de tuin van mijn ouders kon ik er de boerderij van St. Martin zien liggen. Op de andere oever van de Sèvre was La Jarrie te zien, de boerderij die ik slechts kende door de verhalen van mijn broers en zussen (onze familie had La Jarrie verlaten toen ik 3 jaar was). Tot mijn 17e jaar ben ik met dit landschap gevoed: door de vorm van de huizen, de holle wegen, de rotsen, de Sèvre, de fabriek van Fleuriais, de hagedissen, de slangen. Een verontrustende en vertrouwde wereld. (…)
In het begin waren er de catalogi, euh, nee, eigenlijk was er in het begin de geïllustreerde Petit Larousse (de 1934-editie) die ik aan de keukentafel doorbladerde met zijn roze pagina's (waarom roze?), surrealistische hoofdstuktitels (al een heel programma om over te dromen) en vervolgens de geïllustreerde pagina's gewijd aan de schilderkunst. (…)
In het begin waren er Giotto, Chirico en dan Arroyo. (...) En natuurlijk was er Marcel Duchamp, Richard Linder en meer recent William Mac Kendree, Pincemin, Tony Cragg…
In het begin was er Zakanitch. Het was in 1983, in juli, in het kasteel van Jau, te midden van de wijngaarden: grote doeken geschilderd met acryl in een dikke, gulzige pasta, zich herhalende fruitmotieven, watermeloenen, meloenen, druiven etc. Het was een openbaring, een wonder. Ik had nooit gedacht dat er met zoveel lust geschilderd kon worden! Die dag at ik voor het eerst van de schilderkunst met mijn ogen!”
Om zijn boerenwortels terug te vinden, heeft Martin Jarrie het schilderen aan zijn illustratorenpalet toegevoegd en onderzoekt hij met vrolijke verbeelding de catalogus van gevonden voorwerpen, onwaarschijnlijke personages en andere wonderen van de aarde.
Uit: Biografie ‘in beelden’, afkomstig uit het tijdschrift Griffon nr.169.
Met dank aan Martine Laval, literair journalist bij Télérama.
Klik hier voor het complete programmaoverzicht.